• 27
    Maj

    Ciasto z budyniem i owocami

    „Pyszne półkruche ciasto z budyniem i owocami. Ja zrobiłam z mieszanką jabłek i rabarbaru, ale równie dobrze możecie dać same jabłka, rabarbar lub np. truskawki. Ciasto znika bardzo szybko,...

    Czytaj więcej
  • 24
    Maj

    Duszona kapusta z cukinią

    „Młoda duszona kapusta to jedna z moich ulubionych nowalijkowych potraw. Jest nie tylko zdrowa, ale i niezwykle smaczna. Tym razem dodałam cukinię, trochę pomidorów i wyszło to cudo. Do tego...

    Czytaj więcej
  • 22
    Maj

    Gołąbki z młodej kapusty

    Moja mama robi bez wątpienia najlepsze gołąbki na świecie. Te gołąbki przygotowałam z jej pomocą, są z dodatkiem kaszy gryczanej, zawinięte w liście młodej kapusty.”

    Czytaj więcej
  • 19
    Maj

    Polskie kimchi

    „Tradycyjnie kimchi to potrawa kuchni koreańskiej, ale dlaczego nie przenosić tych receptur na polskie możliwości. Zrobienie prawdziwego kimchi jest u nas możliwe, ale ja przygotowałam je na swoje możliwości...

    Czytaj więcej
  • 14
    Maj

    Chleb na maślance

    „Wspaniały chleb na zaczynie drożdżowym. Podobny w smaku do chleba na zakwasie. Długo zachowuje świeżość i ma spory dodatek mąki pełnoziarnistej. Przepis pochodzi z książki J. Hamelmana „Chleb”.”

    Czytaj więcej
  • 04
    Maj

    Ciasto Jasia

    „Nie da się ukryć, że Jasiu towarzyszy mi w kuchni codziennie. Dlatego nie raz krzyczy „mamo chodź zrobimy ciasto” i tak właśnie powstał ten placek. Jasiu stwierdził, że chce...

    Czytaj więcej
  • 26
    Kwi

    Ciasteczka owsiane z foremki

    „Pierwotny przepis na te ciasteczka pochodzi z książki J. Olivera. Są naprawdę proste i pyszne, a do tego zdrowe. Możecie użyć bakalii takich jakie lubicie oraz słodzidła takiego jakie...

    Czytaj więcej
  • 24
    Kwi

    Młoda kapusta z koprem

    „Czekam zawsze na te zielone i pyszne główki młodej kapusty. To jest bardzo prosty przepis, a smakuje jak niebo w gębie. Duża ilość kopru i słodko kwaśne przyprawy. No...

    Czytaj więcej
  • 18
    Kwi

    Chleb tostowy

    „Chleb puszysty jak chmurka. Idealny do jedzenia na słodko, a także do kanapek i tostów. Jedno jest pewne, gdy raz go upieczesz zagości w domu już na zawsze. Uzależnia,...

    Czytaj więcej
  • 14
    Kwi

    Drożdżówki z serem

    „Drożdżówki z serem to zaraz po tych z owocami moje ulubione. Kupowałam je zawsze do szkoły, a teraz przygotowuję je w domu. Oczywiście z bardzo dużą ilością sera i...

    Czytaj więcej