02
Mar

Burger idealny

“Burger idealny klasyczny. To jest mój ulubiony burger. Soczyste mięso, prosty sos i dodatki, które sprawiają, że burger nabiera niepowtarzalnego smaku. Nie pomijaj nic i nie dodawaj. Mięso możesz kupić gotowe zmielone, ale jeśli chcesz się pobawić to spróbuj zmielić sam. Ja najbardziej polecam Antrykot wołowy z kawałkiem tłuszczyku. Możesz również połączyć różne kawałki wołowiny.”

Składniki (na 2 burgery):
MIĘSO(na kotlety po 200 g):
400 g mielonej wołowiny lub antrykotu/rostbefu/łopatki do zmielenia
sól
pieprz świeży mielony
opcjonalnie: 2-3 łyżeczki sosu worcestershire

CEBULKA KARMELIZOWANA :

2 cebule czerwone średnie
2 łyżki oleju/oliwy
Kilka łyżek octu balsamicznego
2 łyżki cukru
Sól
SOS:
2 czubate łyżki majonezu
2 płaskie łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
Dodatkowo:
4 plastry wędzonego boczku
2 ogórki konserwowe
1 pomidor
sałata lodowa
2 bułki z poprzedniego przepisu (bułki do burgerów 2.0)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę posiekać w piórka, poddusić na patelni z tłuszczem, posolić i zeszklić. Dodać cukier, ocet balsamiczny i jeszcze podsmażyć aż cebulka zmięknie i nabierze karmelowego koloru.
Mięso zmielić, doprawić solą i pieprzem oraz ocjonalnie sosem worcestershire i szybko zarobić. Dosłownie kilka ruchów. To ważne aby mięso nie było później ścisłe. Uformować kotlety trochę większe niż bułka gdyż skurczą się odrobinę.
Patelnię dobrze rozgrzać, posmarować łyżką oleju i usmażyć boczek z każdej strony. Gdy usmażysz boczek na tej samej patelni usmaż kotlety z każdej strony po około 3 minuty. Długość smażenia zależy od grubości uformowanego mięsa.
Usmażone kotlety wyłóż i daj im chwile odpocząć.
Przekrój bułki, podsmaż od wewnętrznej strony i składaj burgera.

Na spód dużo sosu (burger nie może być suchy), dalej sałata, kotlet, cebulka, boczek, plastry ogórka, pomidor i druga część bułki posmarowanej sosem.