Kładzione kluseczki z truskawkami i ziołami
“Przepis ten powstał przy współpracy z BAZIÓŁKA. Chyba każdy z nas zna kluseczki z truskawkami, wiem, że większość z Was pewnie robi je ze śmietaną, ale zapewniam, że te będą smaczniejsze. Dzisiaj proponuję Wam odświeżoną wersję kładzionych kluseczek z sosem truskawkowo-ziołowym. Melisa i mięta to wspaniałe zioła nie tylko na herbatę, ale również do dań.”
SKŁADNIKI:
KLUSECZKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- Szczypta soli
WYKOŃCZENIE:
- 500 g truskawek
- 1/4 szklanki świeżej melisy Baziółka
- ¼ szklanki świeżej mięty Baziółka
- Cukier puder
- Łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw przygotuj kluseczki w tym celu masło utrzeć trzepaczką na jasną masę, następnie dodać jajko, trochę mleka i mąki, wyrobić i dodać następne jajko, resztę mleka i mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
- W garnku zagotować osoloną wodę i łyżką kłaść kluseczki na wrzątek, ja to robię za pomocą dwóch łyżek formując kluseczki dwiema łyżkami, ale możesz robić jak Ci wygodniej, kluseczki i tak będą ładne. Za każdym razem maczaj łyżkę we wrzątku, kluseczki będą łatwiej się formować.
- Połowę truskawek zmiksuj z ziołami i płaską łyżką cukru pudru na gładki sos. Resztę truskawek pokrój na większe kawałki. Gotowe kluseczki wrzuć do garnka z łyżką masła i dodaj pokrojone truskawki i jeśli masz ochotę płaską łyżeczkę cukru pudru, przysmaż przez 2 minuty mieszając. Wyłóż na talerz i polej sosem, udekoruj pojedynczymi listkami ziół.