19
Maj

Polskie kimchi

„Tradycyjnie kimchi to potrawa kuchni koreańskiej, ale dlaczego nie przenosić tych receptur na polskie możliwości. Zrobienie prawdziwego kimchi jest u nas możliwe, ale ja przygotowałam je na swoje możliwości i ze składników dostępnych w każdym sklepie. Powiem tylko tyle, że już nastawiam nowy słój, bo pierwszy już dawno zjedzony.”

SKŁADNIKI:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 3 łyżeczki soli (u mnie himalajska)
  • 2 łyżeczki miodu
  • Opcjonalnie 1 kalarepka

PRZYGOTOWANIE:

  • Z kapusty odciąć ciemne liście, główkę pokroić na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę na 4-5 kawałków, włożyć do garnka/miski i posolić lekko zagniatając dłonią.
  • W tym czasie zetrzeć do kapusty marchew na dużych oczkach oraz cebulę (jeśli używasz także kalarepkę). Następnie przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobno czosnek i imbir. Do kapusty dodać wszystkie przyprawy tj. sos sojowy, pieprz cayenne, parykę, miód. Wszystko dobrze wymieszać dłonią masując kapustę.
  • Przełożyć partiami do dużego słoja ugniatając każdą warstwę, zlać także do słoja resztki soku i obiążyć np. talerzykiem a na tym czymś cięższym i zamknąć słój. Codziennie ugniatać łyżką, aby pozbyć się powietrza między kapustą. Po ok 3, 4 dniach kimchi jest gotowe. Ja często podjadam przy ugniataniu (nawet nie do końca ukiszone jest pyszne).

Pobierz ten przepis