14
Lis

Bagietki

„Gdy byłam w Paryżu, codziennie rano szłam do pobliskiej piekarni po świeże bagietki. Jedliśmy je z nutellą i kremem ciasteczkowym popijając kawą. Od tej pory chciałam upiec swoje domowe bagietki. Udało się, są tak pyszne, że bez wątpienia będziecie zaskoczeni.”

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 łyżki masła
  • 1 szklanka wody
  • 16 g drożdzy świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

  • Mleko zagotować. Wyłączyć ogień, dodać masło i szklankę zimnej wody. Mieszaninę ostudzić do około 30 stopni (tak aby było ciepłe, ale nie gorące!). Dodać drożdze i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia drożdzy.
  • Mąkę przesiać (lub nie jak Wam się nie chce), dodać sól i wymieszać z mąką. Następnie wlać mokre składniki. Wyrobić elastyczne ciasto około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części i z każdej uformować bagietkę.
  • Na blasze piekarnika wyłożyć papier i ukształtować go na okrągło w kształt bagietki(możecie zobaczyć to na moim instagramie).
  • Bagietki wyłożyć w papier i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik w tym czasie rozgrzać do 250 stopni.
  • Po tym czasie naciąć bagietki, wykonując 4 lub 5 nacięć ostrym nożem, żyletką, skalpelem (Bardzo delikatnie).
  • Piec 10 minut w 250 stopniach i kolejne około 10 minut do zrumienienia w 200 stopniach.
  • Na spód piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą (para wodna tworzy chrupiącą skórkę na bagietkach.

Pobierz ten przepis