Rolada bezowa
“Rolada bezowa to prosty i pyszny wypiek. Słodkie ciasto i lekki krem, a do tego przełamująca konfitura.Idealne do kawy, na deser i od święta.”
SKŁADNIKI:
na roladę:
- 4 białka jaj
- 160 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- dodatkowo : konfitura np. porzeczkowa i owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać łyżkami cukier. Po każdym dodaniu ubijać. Najlepiej sprawdzi się cukier drobny do wypieków. Gdy cały cukier zostanie dodany, miksować aż się rozpuści a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować ponownie. Na dużej blaszce od piekarnika wyłożyć papier. Na to przygotowaną bezę i rozsmarować. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg plus góra-dół). Następnie wyłożyć przykryć papierem i obrócić, odkleić dolny papier i zostawić do przestudzenia.
Ubić śmietankę z mascarpone i łyżką cukru pudru. Na bezie rozsmarować kilka łyżek dżemu/konfitury. Na to wyłożyć krem (zostawiając 2-3 łyżki do dekoracji) i zwinąć roladę. Można przekroić na pół. Udekorować kremem i owocami. Schłodzić i podawać.