08
Mar

Szybkie ciasto cytrynowe

“Szybkie maślane ciasto cytrynowe bez ubijania jaj z sokiem i skórką ze świeżej cytryny. Uwielbiam je do kawy, herbaty.”

Składniki:
  • 160 g masła w temperaturze pokojowej
  • 170 g cukru (ok 1 szklanki)
  • skórka otarta z 1i 1/2 cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 3 jajka
  • 190 g mąki pszennej (ok 1i 1/4 szklanki)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka jogurtu naturalnego lub 3 łyżki mleka

Polewa:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników i zmiksować na jednolite ciasto. Foremkę na babkę lub keksówkę (u mnie 28 cm) wyłożyć papierem lub posmarować masłem i wylać równomiernie ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg z góra i dół) przez 35-40 minut do zarumienienia i suchego patyczka. Polać polewą- wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Można ozdobić skórką z cytryny.