Szybkie ciasto cytrynowe
“Szybkie maślane ciasto cytrynowe bez ubijania jaj z sokiem i skórką ze świeżej cytryny. Uwielbiam je do kawy, herbaty.”
- 160 g masła w temperaturze pokojowej
- 170 g cukru (ok 1 szklanki)
- skórka otarta z 1i 1/2 cytryny
- sok z jednej cytryny
- 3 jajka
- 190 g mąki pszennej (ok 1i 1/4 szklanki)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka jogurtu naturalnego lub 3 łyżki mleka
Polewa:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników i zmiksować na jednolite ciasto. Foremkę na babkę lub keksówkę (u mnie 28 cm) wyłożyć papierem lub posmarować masłem i wylać równomiernie ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg z góra i dół) przez 35-40 minut do zarumienienia i suchego patyczka. Polać polewą- wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Można ozdobić skórką z cytryny.