16
Lis

Prosty chleb na zakwasie

„To był mój pierwszy chleb na zakwasie. Pierwsza produkcja nie była łatwa. Jednak z każdym kolejnym bochenkiem poczułam, że powoli zaczynam go rozumieć.”

SKŁADNIKI:

  • Zaczyn:
    • 50 g zakwasu żytniego
    • 150 g mąki żytniej typ 2000
    • 150 g wody

    Chleb:

    • 300 g zaczynu z powyższego przepisu
    • 125 g mąki żytniej razowej
    • 550 g mąki pszennej chlebowej
    • 440 ml wody
    • 3 płaskie łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

    • Najlepiej wieczorem wymieszać wszystkie składniki na zaczyn i odstawić do rana na około 10-12 godzin. Jest to tak zwane rozmnożenie zakwasu. Pamiętajcie żeby użyć dużego pojemnika/litrowego słoika bo będzie go dosyć sporo i może mocno rosnąć. Z tego co powstało odłóż 50 g i przełóż do wyparzonego słoika do lodówki jak wcześniejszy zakwas.
    • W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz soli. Jedynie do połączenia, nie wyrabiaj. Odstaw pod przykryciem na około 40 minut.
    • Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj ciasto najlepiej robotem, gdyż jest dosyć rzadkie (ale jeśli nie masz to ręcznie też się da) . Wyrabiaj około 10 minut. Następnie przykryj ciasto i odstaw na 45 minut.

    CIASTO TERAZ WYMAGA TRZYKROTNEGO SKŁADANIA. Składanie wzmacnia strukturę ciasta. Dzięki temu na jednolity miąższ i trzyma się „w kupie” podczas pieczenia:

    PIERWSZE SKŁADANIA PO 45 MINUTACH:

    • Ciasto wyjmij na oproszony mąką blat, rozpłaszcz rękoma odgazowując i tworząc dosyć płaski placek. Następnie zakładaj do środka boki ciasta.
    • Ciasto można składać w misce. Dłonią odgazowując ciasto i przekładając boki ciasta na przeciwległą stronę.

    Po składaniu przykryj ciasto i odstaw na kolejne 40 minut. Powtórz dalej dwukrotnie.

    • Po ostatnim składaniu wyciągnij ciasto na oproszony blat i uformuj bochenek zakładając boki ciasta do środka. Jeśli masz koszyk do wyrastania chleba oprósz go mąką i włóż przygotowany bochenek. Jeśli nie masz koszyka oprósz konkretnie mąką czystą ściereczkę kuchenną. Włoż ją do większego durszlaka/miski a następnie włóż ciasto łączeniami do góry. Przykryj i odstaw aż ciasto podwoi objętość.

     

    (Ewentualnie możecie użyć keksówek do upieczenia chleba, wtedy na pewno dwie.

    Możecie też upiec dwa małe bochenki chleba)

     

    Z wyrastaniem chleba na zakwasie jest różnie. Kiedy macie silny zakwas i mu się chce to bochenek wyrośnie w 2 godziny, a kiedy macie słaby zakwas lub wpłyną na niego inne warunki to wyrastanie może potrwać nawet 5 godziny. Musicie obserwować Wasz chleb i sami zdecydować czy to już.

    Jeśli tak to rozgrzejcie piekarnik do 250 stopni i na blaszce wyłożonej papierem szybko wyłóżcie bochenek, natnijcie go jak uważacie, ale bardzo delikatnie. Ja czasami nie nacinam i fajnie popęka. I od razu włóżcie do piekarnika. Na dole piekarnika ustawcie naczynie żaroodporne z gorącą wodą.

    Piec 15 minut w 250 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec około 40 minut. Jeśli chleb zacznie mocno brązowieć można go przykryć z góry delikatnie folią, żeby już nie rumienił się bardziej.

    Chleb jest gotowy, kiedy po jego postukaniu od spodu wydaje głuchy dźwięk.

    UWAGA!

    • Bochenek wkładajcie do nagrzanego dobrze piekarnika!
    • Kiedy wyciągniecie bochenek z koszyka/durszlaka na blachę musicie działać szybko, gdyż chleb zacznie się rozjeżdżać, więc jak najszybciej do piekarnika.
    • Chleb znacznie urośnie w piekarniku, więc spokojnie!

Pobierz ten przepis