20
Mar

Chleb maślankowy

“Bardzo prosty w przygotowaniu i wspaniały w smaku chleb na bazie maślanki i drożdży. Spróbujesz raz to przepadniesz na zawsze. ”

SKŁADNIKI:

na jeden duży bochen

  • 500 ml maślanki
  • 750 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszyć na drobno, wszystkie składniki umieścić w dużej misce lub w misie robota i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

Następnie wyłożyć na oprószony mąką blat i złożyć bochenek. Przykryć i odstawić na 30 minut do napuszenia. Piec w nagrzanym do 230 stopni piekarnika. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.  Chleb musi być mocno spieczony.