Chleb maślankowy
“Bardzo prosty w przygotowaniu i wspaniały w smaku chleb na bazie maślanki i drożdży. Spróbujesz raz to przepadniesz na zawsze. ”
SKŁADNIKI:
na jeden duży bochen
- 500 ml maślanki
- 750 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 50 g masła
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozkruszyć na drobno, wszystkie składniki umieścić w dużej misce lub w misie robota i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.
Następnie wyłożyć na oprószony mąką blat i złożyć bochenek. Przykryć i odstawić na 30 minut do napuszenia. Piec w nagrzanym do 230 stopni piekarnika. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Chleb musi być mocno spieczony.