Skrzydełka glazurowane
“Najpierw pieczone, później glazurowane w prostym sosie skrzydełka. Dodatek do przypraw proszku do pieczenia sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej chrupiące.”
- 1kg skrzydełek od kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Glazura:
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 duże łyżki ketchupu
- 1 łyżka cukru brązowego
- ok 50 ml wody
Skrzydełka podzielić, końcówkę (tzw.lotkę) odłożyć. Wysuszyć a na talerzu wymieszać przyprawy: sól, czosnek, paprykę, proszek do pieczenia. Obtoczyć w mieszance mięso. Dodatek proszku do pieczenia sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej kruche.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (żeby łatwiej było umyć), na to kratkę do pieczenia i na kratkę wyłożyć mięso (kratkę można posmarować delikatnie olejem lub spryskać aby nie przywierała mięsa). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 225 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie przełożyć mięso i piec jeszcze około 20-30 minut. Jeśli skrzydełka są spore czas można wydłużyć. Dla moich średnich w zupełności wystraczyło po 20 minut.
Po tym czasie wyłożyć skrzydełka. W garnuszku zagotować składniki na glazurę i polać skrzydełka. Do glazury nie dolewać sporo wody, ma być gęsta i nie ma być jej sporo, ponieważ ma tylko okleić mięso.
Gotowe podawać np. z frytkami, sosem czosnkowym, surówką.