05
Gru

Pierniki

 „Pierniczki, które nie muszą czekać, leżakować. Można wcinać je od razu. Pamiętam jak ponad 8 lat temu zrobiłam  je po raz pierwszy mojemu mężowi (wtedy jeszcze nim nie był) na Mikołajkowy prezent. Zapakowałam w świąteczne pudełko i byłam z nich niezwykle dumna, w końcu prezenty zrobione własnoręcznie mają największą wartość.”

SKŁADNIKI

  • 2 duże łyżki miodu (ok 90g)
  • ½ kostki masła
  • 100 g cukru brązowego
  • opakowanie przyprawy do piernika(ok 20g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE:

  • W garnuszku rozpuścić masło, miód, cukier,kakao i przyprawę do piernika. Mieszaninę ostudzić. W misce wymieszać mąkę z sodą. Dodać przestudzoną mieszankę i wymieszać. Wbić jaja i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.
  • Ciasto podzielić i wałkować na grubość :

– 2-3 mm – pierniczki będą bardziej chrupiące i twardsze (te lepsze są po leżakowaniu kilka dni)

-0,5 -1 cm – pierniczki będą miękkie

  • Wykrawać kształy i piec w piekarniku w 170 stopniach ok 8 minut. Nie dopuszczać aby pierniczki się przypalały na rogach. Trzeba ich pilnować, gdyż szybko moga się przypalić,
  • Gotowe pierniczki można polukrować, najlepiej wyglądają z lukrem królewskim:

SKŁADNIKI:

  • Białko jaja
  • 150 – 200 g cukru pudru
  • Łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie: Jajko sparzyć, wybić białko, dodać cukier i sok z cytryny i ubijać trzepaczką aż cukier się rozpuści i lukier będzie gęsty i lśniący.  W razie konieczności dodać więcej cukru pudru.  Lukrować za pomocą rękawa lub zamaczając pierniczki i nadmiar lukru zabierając.

UWAGA: Pierniczki przechowujemy w zamkniętym pojemniku/ słoiczkach.

Pobierz ten przepis