02
Mar

Bułki do burgerów 2.0

“Są idealne- maślane, puszyste ale jednak treściwe. Idealny podkład pod wspaniałego burgera, na którego przepis już jutro;) a teraz łapcie przepis na bułki, które możecie przygotować już dziś”

SKŁADNIKI :
STARTER:
7 łyżek mleka
2 łyżki mąki
CIASTO WŁAŚCIWE:
20 g drożdży świeżych
160 ml mleka ciepłego (ale niegorącego)
3 łyżki cukru (40 g)
1 jajko
1 żółtko
400 g mąki pszennej (u mnie typ 750)
1 łyżeczka soli
60 g masła w temperaturze pokojowej
DO POSMAROWANIA:
1 żółtko
3 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na starter podgrzać w garnuszku z mąką aż zgęstnieją.
Odstawić na chwilę do przestudzeniu. W misie wymieszać mleko z drożdżami, następnie dodać cukier,jajko,żółtko,mąkę, sól i wyrabiać w misie miksera lub ręcznie na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i wyrabiać ręcznie przez około 10 minut, robotem około 5 minut. Ciasto będzie dosyć klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcie na 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, podzielić na 6 części i z każdej uformować bułkę. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i spłaszczyć każdą bułkę dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do napuszenia. Pod koniec nagrzać piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Posmarować każdą bułkę dokładnie roztrzepanym żółtkiem z wodą. Piec około 18 minut do aż bułki mocno się zarumienią. Wystudzić na kratce.