26
Wrz

Podłomyki, czyli najprostsze pieczywo

„Podpłomyki, czyli najstarsza forma pieczywa, ale i najprostsza. Wystarczą tylko 3 składniki i gotowe. One mnie ratują, gdy w domu zabraknie chleba, a mój synek niezwykle je lubi.”

 

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • ¾ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

  • Mąke przesiać przez sito do miski, dodać sól i dodawać gorącą wodę, ciągle mieszając. Wyrabiać na gładkie ciasto. Można użyć miksera planetarnego, ponieważ gorące ciasto ciężko wyrabiać dłonią.
  • Przygotowane ciasto można odstawić na chwilkę do odpoczynku zakrywając je folią spożywczą.
  • Ciasto podzielić na około 8-10 kawałków. Każdy cienko rozwałkować i piec na bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony po chwili aż pojawią się bąbelki i ciemne plamki (pieką się bardzo szybko)
  • Podawać jak normalne pieczywo/ z pastą awokado/jajeczną itp.

Pobierz ten przepis