26
Wrz

Pizza Carbonara

„To nietypowa pizza na wzór słynnej carbonary, ale równie smaczna. Moi domownicy ją uwielbiają i ja podobnie, a wśród gości zawsze budzi zaciekawienie.”

 

SKŁADNIKI:

  • Włoskie ciasto na pizzę z mojego przepisu
  • Majonez
  • Kilka plastrów boczku/szynki parmeńskiej
  • Jajka
  • Świeże liście szpinaku
  • Nać pietruszki
  • Sól/pieprz
  • Parmezan/pecorino

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik w raz z blachą ustawioną na środku lub na dole piekarnika,  nagrzać na maksymalną temperaturę (u mnie 250 stopni). Jeśli macie kamień do pizzy to rozgrzać kamień.
  • Wyrobione ciasto wyrobić jeszcze raz w dłoniach i podzielić na 3 części. Jedną część rozciągnąć lub rozwałkować na około 5 mm grubości. Ja rozwałkowuje na papierze do pieczenia i podsypuje mąką.
  • Na cieście rozsmarowujemy 2,3 łyżki majonezu, posypujemy pokrojonym w kawałki boczkiem/szynką, posypujemy szpinakiem. Otwieramy piekarnik i jak najszybciej wrzucamy pizzę na rozgrzaną blachę.
  • Pieczemy ok 4 minuty, otwieramy piekarnik i rozbijamy jajka na pizzy i pieczemy kolejne 4 minuty aż pizza będzie brązowa, a jajka się zetną, ale żółtko pozostanie płynne.( Jeśli lubicie bardziej ścięte jajka możecie je rozbić na pizzy od razu przed pieczeniem).
  • Po wyciągnięciu ścieramy na pizzę ser, posypujemy pietruszką. Podajemy z sosem czosnkowym/koperkowym/majonezem.

Pobierz ten przepis