Pizza Carbonara
„To nietypowa pizza na wzór słynnej carbonary, ale równie smaczna. Moi domownicy ją uwielbiają i ja podobnie, a wśród gości zawsze budzi zaciekawienie.”
SKŁADNIKI:
- Włoskie ciasto na pizzę z mojego przepisu
- Majonez
- Kilka plastrów boczku/szynki parmeńskiej
- Jajka
- Świeże liście szpinaku
- Nać pietruszki
- Sól/pieprz
- Parmezan/pecorino
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik w raz z blachą ustawioną na środku lub na dole piekarnika, nagrzać na maksymalną temperaturę (u mnie 250 stopni). Jeśli macie kamień do pizzy to rozgrzać kamień.
- Wyrobione ciasto wyrobić jeszcze raz w dłoniach i podzielić na 3 części. Jedną część rozciągnąć lub rozwałkować na około 5 mm grubości. Ja rozwałkowuje na papierze do pieczenia i podsypuje mąką.
- Na cieście rozsmarowujemy 2,3 łyżki majonezu, posypujemy pokrojonym w kawałki boczkiem/szynką, posypujemy szpinakiem. Otwieramy piekarnik i jak najszybciej wrzucamy pizzę na rozgrzaną blachę.
- Pieczemy ok 4 minuty, otwieramy piekarnik i rozbijamy jajka na pizzy i pieczemy kolejne 4 minuty aż pizza będzie brązowa, a jajka się zetną, ale żółtko pozostanie płynne.( Jeśli lubicie bardziej ścięte jajka możecie je rozbić na pizzy od razu przed pieczeniem).
- Po wyciągnięciu ścieramy na pizzę ser, posypujemy pietruszką. Podajemy z sosem czosnkowym/koperkowym/majonezem.