Amerykańskie pancakes
“Kto nie kocha pankejków? Ten przepis to prawdziwa amerykańska recepta na pulchne, lekko słone placuszki. Koniecznie spróbuj, są bardzo proste.”
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki
- ¾ szklanki maślanki/ew.jogurt naturalny
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju/masła rozpuszczonego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie podane wyżej składniki dobrze wymieszać mikserem/blenderem lub ręcznie. Ciasto musi być gęste, przypominać gęsty jogurt naturalny.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać i posmarować tylko na pierwszą porcję bardzo delikatnie masłem lub olejem. Łyżką kłaść pancakes o grubości około 5 mm. Zmniejszamy ogień i smażymy na bardzo małym ogniu z dwóch stron. Jeśli patelnia będzie na zbyt dużym ogniu pancakes się będą przypalać, zamiast być lekko brązowe. Kolejne pancakes smażymy już bez smarowania i na bardzo małym ogniu. Przy ich przygotowaniu trzeba troszeczkę cierpliwości.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym/nutellą/bitą śmietaną i owocami