29
Wrz

Sos paprykowy do wszystkiego

„Ten sos paprykowy jest niezwykle uniwersalny. Pasuje do mięsa, na kanapki, do sałatek, z jogurtem jako lekki sos. Koniecznie go wypróbujcie.”

 

SKŁADNIKI:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • ½ kg cukru
  • 80 g soli
  • 2 płaskie łyżeczki chili w proszku
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 600 g koncentratu pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

  • Paprykę oczyścić, zmielić i wlać do garnka. Dodać chili w proszku, cukier, sól i olej. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, listki laurowe i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować wszystko około 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć listki laurowe.
  • Sos można przełożyć do słoiczków i pasteryzować około 10 minut. Wtedy można przechowywać bez lodówki.
  • Gotowy sos można przetrzeć przez sito wtedy będzie bardzo gładki, lub zostawić z kawałkami skórek. Podawać do mięsa, do sosów mięsnych, do kanapek. Z jogurtem i łyżką majonezu jako dressing do sałatek.

Pobierz ten przepis