28
Wrz

Moja ulubiona sałatka

„Podobną sałatkę jadałam w jednej z toruńskich restauracji. Połączenie serów, winogrona i miodowego sosu jest idealne! Postanowiłam odtworzyć w domu coś podobnego i oto jest MOJA ULUBIONA SAŁATKA”

 

SKŁADNIKI:

  • Miks sałat z rukolą ok 230 g
  • 150 g sera brie/ sera camembert
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g winogrona jasnego dojrzałego (najlepiej bezpestkowe)
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • Sos miodowo –musztardowy:
  • 4 łyżki musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

  • Ser pokroić w kawałki 0,5 cm. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. Winogrona przekroić na pół.
  • Wymieszać trzepaczką lub potrząsając zamkniętym słoiczkiem sos z musztardy, miodu i oliwy.
  • Na miseczki wyłożyć miks sałat, na to ser, winogrono, polać obficie sosem i posypać prażonym słonecznikiem. Podawać z podpłomykami lub pieczywem typu pita.

Pobierz ten przepis