15
Mar

Pierogi leniwe

„Leniwe, bo szybkie. Jednak bardzo smaczne, szczególnie z dodatkiem podsmażanej bułki tartej na maśle i cukrze. Wystarczy tylko kilka składników i chwila czasu.”

SKŁADNIKI (na 3 porcje):

  • 250 g twarogu mielonego
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej

Zasmażka:

  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • Twaróg mielony wymieszać (jeśli jest niemielony rozgnieść widelcem) razem z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Następnie na stolnicy wyrobić ręką na gładkie ciasto.
  • Lepić wałeczki i kroić na 2-3 cm kluseczki. Wodę zagotować ze szczyptą soli i wrzucać kluseczki do wrzątku. Gotować do wypłynięcia.
  • Na patelni podgrzać masło, wrzucić bułkę tartą, posypać cukrem i podsmażać na małym ogniu do zarumienienia.
  • Podawać leniwe z zasmażką.

*Same kluseczki można również podsmażyć na maśle.

*Do zasmażki można dodać odrobinę cynamonu.

Pobierz ten przepis