Pierogi leniwe
„Leniwe, bo szybkie. Jednak bardzo smaczne, szczególnie z dodatkiem podsmażanej bułki tartej na maśle i cukrze. Wystarczy tylko kilka składników i chwila czasu.”
SKŁADNIKI (na 3 porcje):
- 250 g twarogu mielonego
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej
Zasmażka:
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Twaróg mielony wymieszać (jeśli jest niemielony rozgnieść widelcem) razem z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Następnie na stolnicy wyrobić ręką na gładkie ciasto.
- Lepić wałeczki i kroić na 2-3 cm kluseczki. Wodę zagotować ze szczyptą soli i wrzucać kluseczki do wrzątku. Gotować do wypłynięcia.
- Na patelni podgrzać masło, wrzucić bułkę tartą, posypać cukrem i podsmażać na małym ogniu do zarumienienia.
- Podawać leniwe z zasmażką.
*Same kluseczki można również podsmażyć na maśle.
*Do zasmażki można dodać odrobinę cynamonu.