14
Mar

Domowy budyń

„Kto nie lubi budyniu? Jednak przedstawiam Wam wersję domową, nie z paczki a z produktów, które na pewno macie w domu. Przygotowanie nie trwa nawet dłużej niż takiego gotowego. Spróbujcie, smak jest fantastyczny, a i skład dokładnie Wam znany.”

SKŁADNIKI (na 3 porcje):

  • 550 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie: skórka otarta z pomarańczy/cytryny

Do podania:

Owoce/dżem/owoce ze słoika/puszki/sos czekoladowy lub karmelowy

PRZYGOTOWANIE:

  • 450 ml mleka wstawić do zagrzania razem z masłem. W tym czasie wymieszać resztę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy lub ziarenka z wanilii oraz opcjonalnie skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny.
  • Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszyć ogień i wlewać mieszankę jajeczną z cukrem ciągle mieszając trzepaczką lub mieszadełkiem. Mieszać aż do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
  • Przelać do pucharków, naczyń i podawać gorący lub zimny ze świeżymi owocami lub owocami ze słoika lub puszki/ z sosem czekoladowym/karmelowym.

Pobierz ten przepis