Hummus
„Hummus to pasta z ciecierzycy, jest prosta w przygotowaniu i bardzo uniwersalna. Możecie użyć jej na kanapkę, jako dodatek do domowej pity, podpłomyka. W dodatku możecie przygotować ją ze świeżej gotowanej cieciorki lub z puszkowanej i słoikowanej.”
PRZYGOTOWANIE:
- Jeśli używasz gotowej ciecierzycy przejdź dalej, jeśli nie. To dzień wcześniej namocz surową ciecierzycę w wodzie. Rano opłukaj, przelej wodą, przełóż do garnka, dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, zalej wodą. Gotuj około godziny do miękkości. Ciecierzyca musi być bardzo dobrze ugotowana, wtedy hummus będzie kremowy. Po ugotowaniu przelać ciecierzycę i wrzucić do miski, ale nie wylewać wody z gotowania! Poczekać aż wszystko dobrze wystygnie.
- Ciecierzycę z puszki przelać przez sito.
- Następnie do miski z ciecierzycą dodać tahinę, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, kumin i miksować lub blendować na gładką masę. Dodawać wodę z gotowania ciecierzycy lub zimną wodę tak aby uzyskać gładki i kremowy hummus. Musicie sami ocenić jaka gęstość Wam odpowiada. Następnie doprawić solą i pieprzem.
Na górę do podania wylać oliwę z oliwek, jeśli nie smakuje Wam podstawowa wersja możecie dodać sos paprykowy, paprykę suszoną i wymieszać.