19
Mar

Hummus

„Hummus to pasta z ciecierzycy, jest prosta w przygotowaniu i bardzo uniwersalna. Możecie użyć jej na kanapkę, jako dodatek do domowej pity, podpłomyka. W dodatku możecie przygotować ją ze świeżej gotowanej cieciorki lub z puszkowanej i słoikowanej.”

SKŁADNIKI:

    • Puszka gotowanej ciecierzycy lub słoik lub ok 1 szklanki surowej ciecierzycy
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 5 łyżek pasty tahini (pasta sezamowa)
    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
    • Sól i pieprz

    Dodatki: oliwa z oliwek, sos paprykowy

  • DO PODANIA: Pita / Podpłomyk

PRZYGOTOWANIE:

  • Jeśli używasz gotowej ciecierzycy przejdź dalej, jeśli nie. To dzień wcześniej namocz surową ciecierzycę w wodzie. Rano opłukaj, przelej wodą, przełóż do garnka, dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, zalej wodą. Gotuj około godziny do miękkości. Ciecierzyca musi być bardzo dobrze ugotowana, wtedy hummus będzie kremowy. Po ugotowaniu przelać ciecierzycę i wrzucić do miski, ale nie wylewać wody z gotowania! Poczekać aż wszystko dobrze wystygnie.

 

  • Ciecierzycę z puszki przelać przez sito.
  • Następnie do miski z ciecierzycą dodać tahinę, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, kumin i miksować lub blendować na gładką masę. Dodawać wodę z gotowania ciecierzycy lub zimną wodę tak aby uzyskać gładki i kremowy hummus. Musicie sami ocenić jaka gęstość Wam odpowiada. Następnie doprawić solą i pieprzem.

Na górę do podania wylać oliwę z oliwek, jeśli nie smakuje Wam podstawowa wersja możecie dodać sos paprykowy, paprykę suszoną i wymieszać.

Pobierz ten przepis