18
Paź

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

„Oryginalnie ten omlet pochodzi z Austrii i nazywany jest tam KAISERSCHMARRN. Ten omlet dzielony jest w kawałki na patelni i podawany z powidłami śliwkowymi.”

 

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 3 łyżki mąki
  • Garść rodzynki
  • Szczypta soli
  • Powidła śliwkowe
  • Łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodać śmietanę, mąkę, garść rodzynek i wymieszać. Następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
  • Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać i rozpuścić na niej dużą łyżkę masła. Zmniejszyć ogień i wylać ciasto. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu aż omlet od spodu lekko zbrązowieje. Następnie przełożyć omlet na drugą stronę. Jeśli się połamie, nie martw się bo i tak będziemy go ciąć. Podsmażyć także na drugiej stronie aż będzie brązowy i następnie łopatką/łyżką/widelcami dzielić na kawałki wielkości klusek.
  • Omlet przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z powidłami śliwkowymi lub ulubionymi.

Pobierz ten przepis