12
Paź

Chleb orkiszowy

„Bardzo lubię orkiszowe pieczywo. Jest delikatniejsze w smaku niż żytnie, no i bardzo zdrowe. Ten chlebek drożdżowy jest bardzo smaczny, z chrupiącą skórką i delikatnym zbożowym wnętrzem”

 

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 300 g mąki pszennej typ 650*
  • 16 g drożdży świeżych
  • 600 ml ciepłej wody (niegorącej)
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • 2 i 1/3 łyżeczki soli
  • 1 duża łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE:

  • Z drożdży, miodu, 1 łyżki mąki orkiszowej, 100 ml wody ciepłej zrobić zaczyn, czyli wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut.
  • Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić ciasto najlepiej w robocie, gdyż ciasto dość mocno się lepi. Wyrabiać około 10 minut i po tym czasie podzielić ciasto na połowy i przełożyć je do posmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką pełnoziarnistą keksówek. Ja na spód wysypuję także nasiona słonecznika, które po upieczeniu są spodzie chleba. Tak przygotowane chleby przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę i 15 minut.
  • Po tym czasie chleb posmarować mlekiem i obsypać nasionami słonecznika/dyni/sezamem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 -50 minut.
  • *możecie użyć tylko mąki orkiszowej

Pobierz ten przepis