21
Paź

Gulasz z indyka z gruszką

„Indyk to zdrowe mięso, ale często słyszę, że jego smak  niekoniecznie wszystkim odpowiada. Ten gulasz z pomidorami i gruszką idealnie balansuje z intensywnym smakiem mięsa.”

 

SKŁADNIKI:

  • Ok 0,5 -0,7 kg filetu z indyka
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 3 gruszki konferencja
  • 2 marchewki
  • Pół cebuli
  • Przyprawy: pół łyżeczki oregano, tymianku, papryki słodkiej
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie: 50 ml śmietanki 30%
  • Oliwa/olej z pestek winogron/ olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

  • Filet oczyścić z żyłek, błon, pokroić w kostkę 2 cm. Podsmażyć na złoty kolor na kilku łyżkach oliwy/oleju. Następnie dorzucić poszatkowaną drobno cebulkę i podsmażać jeszcze chwilkę.
  • Następnie zalać passatą, dodać pokrojoną w plasterski 0,5 cm marchewkę. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę gruszkę, przyprawy, sól i pieprz i dusić do miękkości mięsa. (Sprawdzić już po 15 minutach, czy mięso jest miękkie). W razie potrzeby dolewać po trochu wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Jeśli lubicie można dolać śmietankę 30%.W tym celu do śmietanki dodać kilka łyżek sosu, wymieszać i całość przelać do gulaszu.
  • Podawać z ziemiakami/ryżem.

Pobierz ten przepis