10
Kwi

Mus czekoladowy z oliwą

“Wiem, że brzmi to zaskakująco. Jednak ten mus długo pozostanie w Waszej pamięci. Oliwa podkreśla intensywność czekolady i sprawia, że mus jest niezwykle delikatny. Pamiętajcie, że należy wybrać oliwę najwyższej jakości o niezbyt pikantnym i gorzkim smaku. Idealnie nadaje się Oliwa extra vergine Monini Classico, która ma średnio intensywny smak. Po schłodzeniu otrzymacie czekoladową piankę o głębokim smaku z nutą oliwy. To coś nieziemskiego, ten mus z oliwą to król deserów.”

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
    • 4 bardzo świeże jajka
    • 50g cukru
    • Szczypta soli 
    • Do podania: świeże owoce, bita śmietana

PRZYGOTOWANIE:

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przestudzić i dodać oliwę z oliwek, dobrze wymieszać na gładką konsystencję.
    Jajka przelać wrzątkiem. Następnie białka oddzielić od żółtek i w jednej misce ubić białka ze szczyptą soli. Następnie ubijać żółtka w osobnej misce, dodając po łyżce cukru. Ubijać aż cukier się rozpuści, a żółtka będą jasne i puszyste.
    Następnie do żółtek dodawać powoli czekoladę z oliwą i mieszać. Po dodaniu całej czekolady i wymieszaniu dodać 2 łyżki piany z białek.
  • Wymieszać, a następnie dodać resztę piany z białek i delikatnie wmieszać. Przełożyć mus do kokilek, filiżanek i schłodzić dobrze w lodówce. Podawać schłodzone z ulubionymi dodatkami lub bez.

Pobierz ten przepis