08
Kwi

Majonez ziołowy

„Kto nie kocha majonezu? A majonez ziołowy to jeszcze większy skarb. Oprócz pięknego koloru ma jeszcze lepszy smak. Możecie go przygotować tak jak ja z lubczyku albo z innych ziół np. szczypiorku, naci selera, bazylii itp.”

SKŁADNIKI (na 250 ml):

    • 250 ml oleju rzepakowego lub oliwy
    • Duży pęk ziół (u mnie lubczyk)
    • 3 żółtka jaj
    • 1 duża łyżka musztardy
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Olej lub oliwę zblenduj na gładko razem z ziołami. Podgrzej na parze lub w garnuszku do około 50 stopni, ja podgrzewam aż dotknięta palcem oliwa będzie wydawała się dosyć ciepła, ale nie parzyła. Gdy za mocno podgrzejecie oliwa straci kolor.
  • Następnie przelewam przez gęste sito, olej który zleci będzie naszą docelową oliwą.
  • Gdy olej wystygnie możemy robić majonez. Olej musi mieć temperaturę pokojową, podobnie jajka.
  • Zanim wybijesz żółtka, sparz jajka we wrzątku prze kilka sekund. Do żółtek dodaj musztardę i sok z cytryny. Zacznij ubijać mikserem, po chwili zacznij dodawać olej bardzo małym strumieniem lub małymi porcjami. Ubijaj, masa powoli powinna stawać się jasna i gęsta. Dopraw solą i pieprzem oraz ewentualnie sokiem z cytryny.
  • Podawaj do sałatek, jajek, kanapek…

Pobierz ten przepis