Drożdżówki z serem
„Drożdżówki z serem to zaraz po tych z owocami moje ulubione. Kupowałam je zawsze do szkoły, a teraz przygotowuję je w domu. Oczywiście z bardzo dużą ilością sera i lukru.”
SKŁADNIKI (na 18-20 sztuk):
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki mleka lekko ciepłego/nie gorącego
- 20 g drożdży świeżych
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka + 2 żółtka lub 4 żółtka
- 80 g masła rozpuszczonego
- Szczypta soli
NADZIENIE:
- 400 -500 g twarogu
- 50 g masła
- 2 żółtka lub 1 jajko
- Cukier waniliowy
- Około 6 łyżek cukru pudru
LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- Kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko wymieszać w celu sporządzenia zaczynu. Odstawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
- Następnie do zaczynu przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier, jaja i żółtka, szczyptę soli i rozpoczynamy wyrabiać ciasto w robocie planetarnym lub ręcznie. Po około 5 minutach dodajemy masło i wyrabiamy około 10 minut aż ciasto będzie delikatne i elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, ale nie za dużo aby ciasto nie było twarde.
- Tak wyrośnięte ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym i suchym miejscu przez około 1,5 godziny.
- Twaróg wymieszać z cukrem, jajkiem (lub żółtkami), cukrem i masłem. Najlepiej widelcem na jednolitą masę.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na duży prostokąt, rozsmarować na całej powierzchni połowę masy serowej. Założyć dłuższy bok do środka, podobnie drugi bok i następnie złożyć je razem zamykając cały ser w środku. Kroić na około 5 cm kawałki. Każdy z nich wykręcać, aby zrobił się specyficzny zawijas.
- Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut aż drożdżówki będą złote.
- Zrobić lukier, czyli wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny lub gorącą wodą. Polać drożdżówki