14
Kwi

Drożdżówki z serem

„Drożdżówki z serem to zaraz po tych z owocami moje ulubione. Kupowałam je zawsze do szkoły, a teraz przygotowuję je w domu. Oczywiście z bardzo dużą ilością sera i lukru.”

SKŁADNIKI (na 18-20 sztuk):

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka lekko ciepłego/nie gorącego
  • 20 g drożdży świeżych
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka + 2 żółtka lub 4 żółtka
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • Szczypta soli

 

NADZIENIE:

  • 400 -500 g twarogu
  • 50 g masła
  • 2 żółtka lub 1 jajko
  • Cukier waniliowy
  • Około 6 łyżek cukru pudru

LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • Kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  • Drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko wymieszać w celu sporządzenia zaczynu. Odstawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
  • Następnie do zaczynu przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier, jaja i żółtka, szczyptę soli i rozpoczynamy wyrabiać ciasto w robocie planetarnym lub ręcznie. Po około 5 minutach dodajemy masło i wyrabiamy około 10 minut aż ciasto będzie delikatne i elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, ale nie za dużo aby ciasto nie było twarde.
  • Tak wyrośnięte ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym i suchym miejscu przez około 1,5 godziny.
  • Twaróg wymieszać z cukrem, jajkiem (lub żółtkami), cukrem i masłem. Najlepiej widelcem na jednolitą masę.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na duży prostokąt, rozsmarować na całej powierzchni połowę masy serowej. Założyć dłuższy bok do środka, podobnie drugi bok i następnie złożyć je razem zamykając cały ser w środku. Kroić na około 5 cm kawałki. Każdy z nich wykręcać, aby zrobił się specyficzny zawijas.
  • Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut aż drożdżówki będą złote.
  • Zrobić lukier, czyli wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny lub gorącą wodą. Polać drożdżówki

Pobierz ten przepis