16
Paź

Krem z papryki

„Niezwykle aromatyczna zupa krem z papryki. Jej zrobienie nie wymaga pieczenia papryki, a smak jest obłędny. Koniecznie spróbuj.”

SKŁADNIKI:

  • 2 duże czerwone papryki lub 3 mniejsze
  • Puszka pomidorów krojonych (ok 400 g)
  • ½ dużej białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • Ok 500 ml bulionu warzywnego (lub rosołu z wczoraj)
  • Sól i pieprz
  • Łyżeczka słodkiej papryki suszonej
  • 2 łyżki masła/oliwy

PRZYGOTOWANIE:

  • Paprykę i cebule, marchewkę (drobno) pokroić na kawałki. W garnuszku rozgrzać masło lub oliwę i wrzucić pokrojone warzywa. Podsmażyć przez chwilę, dodać przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie zalać wszystko pomidorami, dodać słodką paprykę, trochę soli i pieprzu i poddusić 5 minut. Kolejno dodać bulion i gotować przez około 20-30 minut aż warzywa zmiękną. Całość zblendować, doprawić i podawać np. z podsmażonymi grzankami z czerstwego chleba. Jeśli zupa będzie dla Was za gęsta można dodać trochę bulionu.

Pobierz ten przepis