Placuszki z kurczaka z papryką
„Ten przepis to absolutny hit. Chrupiące placuszki z kurczaka z papryką, dużą ilością papryki!
Jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i zdrowy. Zawiera bowiem bardzo dużo papryki, a jak wiecie lub nie papryka to bardzo zdrowe warzywo. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C.„
Ten przepis to absolutny hit. Chrupiące placuszki z kurczaka z papryką, dużą ilością papryki!
Jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i zdrowy. Zawiera bowiem bardzo dużo papryki, a jak wiecie lub nie papryka to bardzo zdrowe warzywo. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Średniej wielkości czerwona papryka dostarcza 169% referencyjnego dziennej wartości spożycia witaminy C, co czyni ją jednym z najbogatszych źródeł tej niezbędnej substancji odżywczej. Dodatkowo papryka wpływa na zdrowie oczu.. Luteina i zeaksantyna – karotenoidy występujące w dużych ilościach w papryce, mogą poprawiać stan zdrowia oczu, o ile są spożywane w odpowiednich ilościach. Chronią one siatkówkę, wrażliwą na światło, wewnętrzną ścianę oka przed uszkodzeniem oksydacyjnym.Papryka może pomóc także w zapobieganiu anemii. Czerwona papryka jest nie tylko dobrym źródłem żelaza, ale również witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza z jelit. Nie bójcie się próbować innych odmian papryki, te które widzicie na zdjęciu to oprócz klasycznie nam znanej jest też mała słodka i chrupiąca, idealna jako przekąska.
Przepis ten powstał w ramach Kampanii „Moc Polskich Warzyw”. „Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.
Warzywa to podstawowy składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Dietetycy rekomendują, aby stanowiły ponad połowę objętości każdego posiłku, zgodnie z zasadą „pól talerza”. To prosty i skuteczny sposób na zdrową, naturalną dietę, opartą na nieprzetworzonych produktach. Polska słynie z bogactwa produkowanych lokalnie warzyw. W różnych miejscach w Polsce, z powodzeniem uprawia się m.in. pomidory, papryki, cukinie, bakłażany, marchew, ogórki, buraki, cebulę i czosnek. Produkujemy też całą gamę warzyw strączkowych, kapustnych i korzeniowych oraz pieczarki, które uznawane są za jedne z najlepszych na świecie.
Warzywa to przecież idealny element zdrowej diety i to od nich powinnyśmy rozpoczynać planowanie posiłków oraz zakupów. Stosując zasadę „pół talerza” możemy łatwo kontrolować ilość warzyw, które codziennie jemy. Dzięki temu mamy pewność, że spożywamy ich odpowiednią ilość.
Wybierając warzywa warto kierować się także kalendarzem sezonowym i korzystać z tych, które akurat są dostępne. Sezonowe, lokalne warzywa to nieograniczone możliwości kulinarne. Korzystając z sezonowych warzyw otrzymujemy dania różnorodne, aktualne, i o najlepszym smaku. Jednak plusy wynikające ze stosowania diety sezonowej wykraczają poza walory smakowe – to także prosty sposób na zachowanie zdrowia oraz korzyści ekonomiczne – warzywa produkowane przez polskich plantatorów kupowane w sezonie osiągają najlepsze ceny.
Teraz łapcie przepis i korzystajcie!
SKŁADNIKI:
PLACKI:
SOS:
PRZYGOTOWANIE:
Kampania Moc Polskich Warzyw jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.