12
Paź

Krupnik z dynią

„Krupnik w wersji jesiennej, czyli na samych warzywach i z dodatkiem dyni. Bardzo smaczny i do tego szybko się gotuje.”

SKŁADNIKI:

  • 3 marchewki
  • Pół selera (średniej wielkości)
  • 2 pietruszki
  • Pół dużego pora (jasna część)
  • ¼ dyni piżmowej lub innej
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ lub ¾ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Marchew, seler, pietruszkę i dynię pokroić w małe kawałki (ok 1- 2 cm). Postaraj się aby wszystkie warzywa były pokrojone podobnie wtedy ugotują się w podobnym czasie. Pora posiekaj na drobne paski (nie będziemy go wyciągać na koniec, gdyż będzie częścią zupy).
  • Następnie w garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzej masło i wrzuć warzywa, podsmaż przez 5 minut. Następnie wszystko zalej wodą ( ok 2 litry), wrzuć liście laurowe i ziele i gotuj na mniejszym ogniu aż warzywa będą chrupiące (ok 40 minut). Po tym czasie wyciągnij liście i ziele, wsyp kaszę (*Wsyp ½ szklanki kaszy, jeśli lubisz rzadszą zupę lub ¾ jeśli lubisz bardzo gęstą.) Dolej wody tak, aby wszystko było przykryte. Posól już trochę do smaku i dodaj kurkumę, gotuj jeszcze przez ok 20 minut aż kasza i warzywa zmiękną. Na koniec przypraw jeszcze solą i pieprzem oraz lubczykiem lub pietruszką.