Krupnik z dynią
„Krupnik w wersji jesiennej, czyli na samych warzywach i z dodatkiem dyni. Bardzo smaczny i do tego szybko się gotuje.”
SKŁADNIKI:
- 3 marchewki
- Pół selera (średniej wielkości)
- 2 pietruszki
- Pół dużego pora (jasna część)
- ¼ dyni piżmowej lub innej
- 3 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ lub ¾ szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Marchew, seler, pietruszkę i dynię pokroić w małe kawałki (ok 1- 2 cm). Postaraj się aby wszystkie warzywa były pokrojone podobnie wtedy ugotują się w podobnym czasie. Pora posiekaj na drobne paski (nie będziemy go wyciągać na koniec, gdyż będzie częścią zupy).
- Następnie w garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzej masło i wrzuć warzywa, podsmaż przez 5 minut. Następnie wszystko zalej wodą ( ok 2 litry), wrzuć liście laurowe i ziele i gotuj na mniejszym ogniu aż warzywa będą chrupiące (ok 40 minut). Po tym czasie wyciągnij liście i ziele, wsyp kaszę (*Wsyp ½ szklanki kaszy, jeśli lubisz rzadszą zupę lub ¾ jeśli lubisz bardzo gęstą.) Dolej wody tak, aby wszystko było przykryte. Posól już trochę do smaku i dodaj kurkumę, gotuj jeszcze przez ok 20 minut aż kasza i warzywa zmiękną. Na koniec przypraw jeszcze solą i pieprzem oraz lubczykiem lub pietruszką.