27
Wrz

Kopytka

„Kluski z ugotowanych ziemniaków są na tyle fajne, że pasują jako danie słodkie i słone, no i można je przygotować z ziemniaków, które zostaną z obiadu.”

 

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg ziemniaków po ugotowaniu
  • Około ½ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy ostygną przecisnąć przez praskę lub zmielić młynkiem. Dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Jeśli będzie się mocno lepiło można dodać jeszcze łyżkę mąki, ale im mniej mąki tym lepsze kluski.
  • Zagotować wodę i osolić, Z ciasta formować wałeczek o grubości około 1 cm i kroić w na skos na 1 cm kluski. Gotować partiami w wodzie około 5 minut.
  • Odsączyć na sicie i podawać :
  • NA SŁONO gulaszu/z okrasą cebulki i boczku
  • NA SŁODKO z zasmażonym masłem i bułką tartą, posypane cukrem

Pobierz ten przepis