27
Wrz

Jagodzianki lub nadziewane bułeczki

„Jagodzianki uwielbiam, szczególnie takie, gdzie jest mnóstwo wypełnienia. Z powodzeniem możecie zastąpić jagody prażonymi jabłkami, serem lub innymi owocami.”

 

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdzy
  • 1 jajko+1 żółtko
  • ½ szklanki cukru
  • 50 g masła
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • jagody/borówki świeże/mrożone
  • cukier puder
  • mąka ziemniaczana

PRZYGOTOWANIE:

  • Z drożdzy, łyżki mąki, łyżki cukru, ciepłego (ale nie gorącego) mleka sporządzić rozczyn, czyli wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut, aż zaczyn będzie pracował.
  • Resztę mąki przesiać, dodać jajko i żółtko, resztę cukru, rozpuszczone (przestudzone) masło i wlać zaczyn. Wyrabiać wszystkie składniki ręcznie lub w robocie planetarnym około 10 minut aż będzie elastyczne i delikatne. Następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę , przykryte ściereczką.
  • Świeże jagody/borówki posypać 2,3 łyżkami cukru pudru. Mrożone jagody także posypać, ale dodatkowo dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  • Wyrośnięte ciasto przebić i urywać kawałki z których formować placki o grubości około 5 mm, nakładać na środek jagody i lepić w podłużne bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Bułeczki z mrożonymi jagodami będą rosły dłużej.
  • Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach około 20 minut. Polać polewą albo posypać cukrem pudrem.

Pobierz ten przepis