24
Paź

Sypana szarlotka

 „To chyba najszybsze ciasto na świecie, co wcale nie znaczy, że przeciętne. Ta szarlotka jest bardzo maślana, soczysta i z dużą ilością jabłek jak lubię. Najlepiej smakuje z gałką lodów albo bitą śmietaną”

 

SKŁADNIKI:

  • Duża szklanka mąki pszennej
  • Duża szklanka kaszy mannej
  • Szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek twardych, kwaskowatych np. szara reneta, antonówka
  • cynamon
  • 180 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE:

  • Mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Podzielić na 3 równe części.
  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
  • Na spód wysypać 1 część suchych składników, na to wysypać połowę jabłek i posypać delikatnie cynamonem. Na to 2 część suchych składników i druga połowę jabłek i posypać delikatnie cynamonem. Na jabłka kolejną 3 część suchych składników.
  • Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na górną część suchych składników, równomiernie po całej powierzchni.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę z termoobiegiem.

Pobierz ten przepis