25
Wrz

Francuskie naleśniki “Crepes Suzette”

„To jest odkrycie mojego życia. Naleśniki w sosie pomarańczowym z masłem i nutą alkoholu. Idealne na randkę… śmiało mogę powiedzieć, że to najlepszy deser jaki jadłam. ”

 

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki zimnej wody
  • ¾ szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek roztopionego i przestudzonego masła
  • 3 łyżki alkoholu (likier contreu, whysky, brandy)

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 duże pomarańcze
  • 50 ml likieru pomarańczowego cointreau lub mocnego alkoholu np. brandy

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI

  • Mleko, wodę, żółtka, cukier wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Dodaj likier i rozpuszczone masło. Następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Jeśli są grudki ciasto możesz przelać przez sito. Jeśli masz czas odstaw ciasto na jakiś czas do lodówki.
  • Patelnie z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewam i delikatnie smaruje olejem za pomocą papierowego ręcznika kuchennego (tylko na pierwszy naleśnik). Na środek wylewam chochelkę porcję ciasta i ruszając patelnią rozlewam ciasto na całą powierzchnię. Ciasto właśnie dlatego musi być rzadkie, aby łatwo je rozprowadzić na patelni. Jeśli będzie Wam ciężko to należy ciasto rozrzedzić niewielką ilością wody.
  • Smażyć przez chwilę z każdej strony. Po pierwszym naleśniku zmniejszyć ogień i smażyć dalej naleśniki już bez tłuszczu na patelni.

 

SOS I WYKOŃCZENIE

  • Na suchą patelnie wysypujemy cukier i karmelizujemy (nie mieszamy cukru, możemy jedynie lekko poruszać patelnią). Gdy cukier się skarmelizuje ściągamy patelnię z ognia i dodajemy 3/4 masła i mieszamy.
  • 4 naleśniki składamy w chusteczki i układamy na patelni obok siebie. Patelnię stawiamy na bardzo mały ogień i karmelizujemy naleśniki na sosie po około minucie z każdej strony. Następnie na patelnię wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i podgrzewamy 2 minuty. Następnie ostrożnie wlewamy likier, podpalamy i flambirujemy.
  • Naleśniki wykładamy na talerz
  • Drugą pomarańczę filetujemy i wrzucamy na patelnię, dodajemy resztę masła i delikatnie redukujemy sos. Polewamy naleśniki.
  • Podajemy z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub łyżką mascarpone.

UWAGA! Równie dobrze możecie zrobić zwyczajne naleśniki i przygotować jedynie sos według przepisu.