20
Sie

Bigos z cukinii

„To nowy, genialny sposób na cukinię. Zaufajcie mi, pokochacie to danie tak, że po pierwszym ugotowanym garnku, zaraz zrobicie drugi!”

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg cukini zielonej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej
  • 500 g przecieru pomidorowego/passaty/świeżych pomidorów bez skóry i pestek
  • przyprawy: łyżka oregano, łyżka tymianku, pół łyżki rozmarynu, pół łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE:

  • Cukinię pokroić w 1 cm kawałki. Gdy macie młodą mniejszą cukinię nie musicie jej obierać, ani pozbywać się pestek ze środka, gdyż i skóra i środek się rozgotuje. Jednak jeśli używacie starszej lub przerośniętej cukinii warto ją obrać i pozbyć się pestek.
  • Na patelni na małym ogniu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek na 2 łyżkach oliwy i masła. Po chwili dodać pokrojoną drobno kiełbasę i wszystko podsmażać przez chwilę,
  • Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać pokrojoną cukinię. Wszystko zalać passatą/przecierem, dodać przyprawy i dusić przez około 30 minut aż cukinia będzie miękka. ( Należy sprawdzać, gdyż każda cukinia wymaga troszeczkę innego czasu, ale nie przejmujcie się jeśli przegotujecie i tak będzie wspaniale smakować). Na koniec doprawić solą, pieprzem i pół łyżeczką cukru.

UWAGA!  KONIECZNIE JEŚĆ ZE ŚWIEŻĄ KROMKĄ CHLEBA Z MASŁEM, SMAKUJE WYŚMIENICIE!

Pobierz ten przepis