03
Lut

Bułki grahamki

“Bardzo popularne bułki w sieciowych sklepach spożywczych. Dzisiaj możecie zrobić je w domu. Gwarantuję, że efekt Was zaskoczy. Do jej przygotowania użyłam pełnoziarnistej mąki pszennej typ 1850, którą można kupić w Lidlu.”

SKŁADNIKI :

  • 350 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 150 g mąki pszennej zwykłej (u mnie typ 650)
  • 120 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 180 ml wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • Do posmarowania jajko

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale niegorącym) mleku. Następnie dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto za pomocą robota lub ręcznie.

Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie lekko wyrobić ciasto i podzielić na około 10 części. Z każdej uformować bułeczkę na podłużny kształt lub okrągły. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 20 minut. Posmarować jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.