Bułki grahamki
“Bardzo popularne bułki w sieciowych sklepach spożywczych. Dzisiaj możecie zrobić je w domu. Gwarantuję, że efekt Was zaskoczy. Do jej przygotowania użyłam pełnoziarnistej mąki pszennej typ 1850, którą można kupić w Lidlu.”
SKŁADNIKI :
- 350 g mąki pszennej graham typ 1850
- 150 g mąki pszennej zwykłej (u mnie typ 650)
- 120 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 180 ml wody
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- Do posmarowania jajko
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale niegorącym) mleku. Następnie dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto za pomocą robota lub ręcznie.
Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie lekko wyrobić ciasto i podzielić na około 10 części. Z każdej uformować bułeczkę na podłużny kształt lub okrągły. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 20 minut. Posmarować jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.