Sernik z musem czekoladowym
“Idealny sernik pieczony w kąpieli wodnej z musem czekoladowym. Mus jest na bazie czekolady i mascarpone, zamiast na surowych jajkach. Sernik po prostu rozpływa się w ustach..”
SKŁADNIKI :
Spód:
- 150 g herbatników maślanych
- 60 g masła
Sernik :
- 900 g mielonego sera (u mnie Piątnica)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka + 1 żółtko
- 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu gęstego naturalnego
- cukier waniliowy lub laska wanilii
- 3 duże łyżki masła ( liczone na zimno)
Mus czekoladowy:
- 200 g czekolady deserowej
- 170 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Spód o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Całą tortownicę obłóż folią aluminiową z zewnątrz. Postaraj się zrobić do szczelnie, tak aby woda, w której będzie pieczony sernik nie przeleciała do środka*
Ciasteczka zblenduj na pył, dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy i dobrze ugnieć. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 6 minut, aby delikatnie przypiec spód.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
W misie miksera umieść ser i delikatnie go rozmiksuj. Następnie dodaj cukier i zmiksuj. Po chwili dodaj jajka i żółtko. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj śmietanę, wanilię i rozpuszczone i przestudzone masło (lub bardzo miękkie w temp. pokojowej) i zmiksuj jedynie do połączenia. Przelej masę na ciasteczkowy przestudzony spód.
Wstaw tortownicę do większego naczynia, nalej do niego wrzątku, tak aby woda sięgała od 1/3 do 1/2 wysokości tortownicy i piecz w takiej kąpieli wodnej najpierw przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki. Zostaw na około 20-30 minut i dopiero wtedy wyciągnij sernik. Ostudź do temperatury pokojowej i przełóż do lodówki. Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej przed nakładaniem warstwy czekoladowej.
Aby przygotować mus rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zimną śmietankę ubij, dodaj mascarpone i ubij na jednolitą masę z cukrem pudrem. Dodaj wystudzoną całkowicie czekoladę i zmiksuj na gładki krem dość szybko i sprawnie.
Wyłóż masę czekoladową na sernik, wyrównaj i schłodź przez minimum 3-4 godziny. Możesz posypać kakao lub startą czekoladą.
*opcjonalna metoda pieczenia zamiast kapieli wodnej.
Na spodzie piekarnika postaw naczynie żaroodporne/blaszkę z gotowaną wodą. Tortownicę z sernikiem wstaw wyżej na kratce lub blaszce. Nie ma wtedy konieczności owijania tortownicy folią aluminiową.