06
Lut

Sernik z musem czekoladowym

“Idealny sernik pieczony w kąpieli wodnej z musem czekoladowym. Mus jest na bazie czekolady i mascarpone, zamiast na surowych jajkach. Sernik po prostu rozpływa się w ustach..”

SKŁADNIKI :

Spód:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 60 g masła

Sernik :

  • 900 g mielonego sera (u mnie Piątnica)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu gęstego naturalnego
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 3 duże łyżki masła ( liczone na zimno)

Mus czekoladowy:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 170 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Spód o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Całą tortownicę obłóż folią aluminiową z zewnątrz. Postaraj się zrobić do szczelnie, tak aby woda, w której będzie pieczony sernik nie przeleciała do środka*

Ciasteczka zblenduj na pył, dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy i dobrze ugnieć. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 6 minut, aby delikatnie przypiec spód.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

W misie miksera umieść ser i delikatnie go rozmiksuj. Następnie dodaj cukier i zmiksuj. Po chwili dodaj jajka i żółtko. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj śmietanę, wanilię i rozpuszczone i przestudzone masło (lub bardzo miękkie w temp. pokojowej) i zmiksuj jedynie do połączenia. Przelej masę na ciasteczkowy przestudzony spód.

Wstaw tortownicę do większego naczynia, nalej do niego wrzątku, tak aby woda sięgała od 1/3 do 1/2 wysokości tortownicy i piecz w takiej kąpieli wodnej najpierw przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki. Zostaw na około 20-30 minut i dopiero wtedy wyciągnij sernik. Ostudź do temperatury pokojowej i przełóż do lodówki. Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej przed nakładaniem warstwy czekoladowej.

Aby przygotować mus rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zimną śmietankę ubij, dodaj mascarpone i ubij na jednolitą masę z cukrem pudrem. Dodaj wystudzoną całkowicie czekoladę i zmiksuj na gładki krem dość szybko i sprawnie.

Wyłóż masę czekoladową na sernik, wyrównaj i schłodź przez minimum 3-4 godziny. Możesz posypać kakao lub startą czekoladą.

 

*opcjonalna metoda pieczenia zamiast kapieli wodnej.
Na spodzie piekarnika postaw naczynie żaroodporne/blaszkę z gotowaną wodą. Tortownicę z sernikiem wstaw wyżej na kratce lub blaszce. Nie ma wtedy konieczności owijania tortownicy folią aluminiową.