Rogaliki “topione”
“To jeden z najstarszych przepisów na drożdżowo-maślane rogaliki. Pisaliście mi, że robiły je Wasze prababcie i to się zgadza. Bardzo ciekawy sposób, ponieważ wyrobione ciasto wrzucamy do garnka z zimną wodą i czekamy aż wypłynie. Trwa to około 20 minut, więc szybko można piec rogale. “
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- marmolada różana lub inna do nadziewania
- żółtko do smarowania
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale niegorącym) mleku, dodać cukier, wymieszać. W dużej misce przesiać mąkę, dodać posiekane na kawałki masło, jajko i za pomocą robota wymieszać aż powstanie “piasek”, można też zrobić to za pomocą noża i posiekać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i zagnieść szybko na jednolite ciasto.
Gotowe ciasto uformować w “ciasną” kulkę i zanurzyć w zimnej wodzie w dużym garze lub misce. Poczekać aż ciasto wypłynie (około 20 minut). Następnie odrazu wyciągnąć z wody na blat podsypany mąką, szybko zarobić, podzielić na 2 części. Pierwszą cienko rozwałkować (gdyż rogale mocno rosną), kroić na trójkąty mniejsze lub większe w zależności jakie rogaliki chcemy, na środek kłaść małą łyżeczkę nadzienia i zawijać od dłuższego boku w kształt rogala.
Przygotowane rogale kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , posmarować żółtkiem i piec do zarumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.