18
Maj

Bułeczki pszenno orkiszowe

“Bułeczki pieczone z mieszanki mąki pszennej i orkiszowej. Są bardzo puszyste, lekko chrupiące no i zdrowe. Idealne na śniadanie.”

SKŁADNIKI (na 12 sztuk):

  • 20 g drożdży świeżych
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej (np. typ 650)
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotuj rozczyn. W tym celu wymieszaj drożdże z ciepłym, ale niegorącym mlekiem i łyżką mąki. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, czyli mąkę, wodę, jajko, masło, sól. Wyrabiaj robotem lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Jeśli ciasto jest rzadkie możesz dodać kilka łyżek mąki, ale nie za dużo, gdyż bułeczki wtedy będą mocno zwarte.

Wyrobione ciasto odstawić na minimum 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować 12 bułeczek i przykryć na 30 minut do napuszenia.

Następnie naciąć bułeczki wedle uznania i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 minut do zezłocenia.