28
Maj

Drożdżówki z mascarpone i truskawkami

“Delikatne, wilgotne drożdżówki maślane z mascarpone i truskawkami. Są przepyszne i idealnie komponują się ze słodkimi truskawkami.”

SKŁADNIKI (na 10-12 sztuk):

CIASTO:

  • 350 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych/ 6 g suchych
  • 90 g masła w temp. pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka + 1 jajo

NADZIENIE:

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 700 g truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże świeże rozpuścić w ciepłym (ale niegorącym) mleku. Suche wystarczy wymieszać z mąką. Następnie dodać resztę składników na ciasto (tj.mąka, cukier, masło, żółtka i jajko) i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Najlepiej użyć robota, gdyż ciasto jest dość klejące. Zmieni swoją konsystencję po wyrastaniu, ale dzięki nie dodawaniu większej ilości mąki drożdżówki będą delikatne. Jeśli jednak twoje ciasto jest bardzo rzadkie to możesz dodać 2 łyżki mąki.

Odstaw przygotowane ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie podziel na 10-12 części i z każdej uformuj bardziej płaską bułeczkę i odstaw na 20 minut do napuszenia. Następnie szklanką z płaskim dnem posypaną z dołu mąką naciskaj na bułeczki z góry, aby zrobiło się wgłębienie, zostawiajac jedynie wąska krawędź.

Mascarpone wymieszaj z jajkiem i cukrem i nałóż na wgłębienia. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i połóż kilka na mascarpone. Jednak połowę  truskawek zostaw i nałóż już na gotowe drożdżówki po upieczeniu.

Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz w temperaturze 180 stopni ok 20 minut do zrumienienia.