26
Cze

Brownie idealne

„Brownie to naprawdę proste ciasto. Chyba łatwiej być nie może, jeśli musimy upiec zakalec. Bo takie właśnie jest brownie, wilgotne, ciężkie a jednocześnie delikatne. Każdy kęs to rozpływający się w ustach przyjemność. „

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 łyżek zimnej wody

Na górę:

  • Polewa z czekolady (50 g czekolady i 30 g i masła) lub kakao

Dodatki:

  • ok 50-100 g gorzkiej czekolady posiekanej drobno i wymieszanej na koniec do ciasta.
  • pół szklanki siekanych migdałów/orzechów itp.

PRZYGOTOWANIE:

  • Czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku. Nie gotować jedynie do momentu aż składniki się połączą. (Ja zawsze mieszam trzepaczką). Po tym wyłączyć ogień i dodać 4 łyżki zimnej wody i wymieszać.
  • W osobnej misce wymieszać jajka z cukrem, następnie dolać powoli ostudzoną mieszankę czekolady i masła, wymieszać. Dodać mąkę i znowu wymieszać ( ja wszystko robie trzepaczką).Jeśli dodajesz dodatki to zrób to teraz.
  • Przelać ciasto do foremki o wymiarach ok 20/30 cm lub okrągłej tortownicy i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.Polać polewa/posypać surowym kakao

Pobierz ten przepis