30
Cze

Podwójnie cytrynowa tarta

“Jeśli znacie dobre ciasto cytrynowe to uwierzcie mi, że to jest jakiś obłęd. Podwójnie cytrynowe bo najpierw warstwa pieczonego cytrynowego kremu, a później jeszcze bardziej cytrynowy lemon curd. Czy za cytrynowe? Nie! Jest idealne! Wręcz nieziemskie. Wpis powstał przy współpracy z marką PYREX. Wykorzystałam wysoką formę do tarty 26 cm.”

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 90 g masła

Warstwa cytrynowa pieczona:

  • 3 jaja
  • 170 ml śmietanki 36%
  • 120 g cukru
  • Sok z 2 cytryn
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub ryżowej

Lemon curd:

  • 3 jajka
  • 2 cytryny
  • 120 g cukru
  • 90 g masła

PRZYGOTOWANIE:

Kruche ciasto:

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasteczka rozkruszyć na pył za pomocą blendera lub malaksera, dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wymieszać dłonią tak aby całe masło pochłonęły ciasteczka i powstanie taki „mokry piasek”. Masa jest dobra, gdy po zgnieceniu małej ilości w dłoni nie rozpada się. Można w razie potrzeby dodać łyżkę masła, ale raczej nie będzie to konieczne. Tak przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej masłem szklanej formy PYREX. Wstawić do piekarnika na 8 minut.

Warstwa cytrynowa pieczona:

  • W tym czasie wymieszać wszystkie składniki trzepaczką w miseczce na cytrynową warstwę pieczoną. Po 8 minutach gdy ciasto lekko się podpiekło wylać na nie ostrożnie masę cytrynową i piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto wyjmij i ostudź.

Lemon curd:

  • Przygotuj lemon curd. W niedużym rondelku zagotuj trochę wody. Następnie w metalowej lub szklanej misce wymieszaj trzepaczką jajka, cukier z sokiem i skórką z cytryny. Postaw miskę na rondelku z wodą i gotuj całość na parze, dodaj także pokrojone masło (uważaj aby dół miski nie dotykał wody w garnku). Całość ciągle mieszaj i gotuj do momentu aż krem zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu (ok 10 minut). Ściągnij z garnka, przestudź chwilę i przełóż na upieczona i wystudzoną tarte. Całość dobrze schłodź w lodówce. Możesz podawać z kleksem bitej śmietany na górze.

Pobierz ten przepis