16
Sie

Ciasto na pierogi

„Ciasto na pierogi jest dla mnie ważniejsze niż samo wypełnienie. Bardzo nie lubię grubych i twardych pierogów, dlatego proponuję Wam najlepsze, delikatne ciasto jakie znam.”

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Do gorącej wody dodać masło lub olej. Do mąki dodać dużą szczyptę soli i zalać wodą z tłuszczem ( jeśli będzie potrzeba należy dodać odrobinę więcej gorącej wody). Wyrabiać ciasto w robocie kuchennym z hakiem lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą aby odpoczęło.

Po około 20 minutach ciasto rozwałkować bardzo cienko, wykrawać okręgi, nałożyć farsz na środek, jeden brzeg smarować delikatnie wodą i lepić pierogi. Ciasto, które czeka w misce przykryć folią aby nie obeschło. Po ulepieniu pierogi także przykryć ściereczką.

Pobierz ten przepis