Domowy budyń
„Kto nie lubi budyniu? Jednak przedstawiam Wam wersję domową, nie z paczki a z produktów, które na pewno macie w domu. Przygotowanie nie trwa nawet dłużej niż takiego gotowego. Spróbujcie, smak jest fantastyczny, a i skład dokładnie Wam znany.”
SKŁADNIKI (na 3 porcje):
- 550 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 cukier waniliowy lub laska wanilii
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie: skórka otarta z pomarańczy/cytryny
Do podania:
Owoce/dżem/owoce ze słoika/puszki/sos czekoladowy lub karmelowy
PRZYGOTOWANIE:
- 450 ml mleka wstawić do zagrzania razem z masłem. W tym czasie wymieszać resztę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy lub ziarenka z wanilii oraz opcjonalnie skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny.
- Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszyć ogień i wlewać mieszankę jajeczną z cukrem ciągle mieszając trzepaczką lub mieszadełkiem. Mieszać aż do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
- Przelać do pucharków, naczyń i podawać gorący lub zimny ze świeżymi owocami lub owocami ze słoika lub puszki/ z sosem czekoladowym/karmelowym.