18
Lut

Zupa krem z marchewki

“Przepyszny krem z marchewki z dodatkiem kaszy jaglanej. Bardzo sycący i niezwykle smaczny. Można dodać na koniec śmietankę zwykłą 12% lub mleko kokosowe, jeśli chcecie mieć troszkę inny smak i wegańską wersję.”

 

SKŁADNIKI:

  • 5 dużych marchewek lub 7 mniejszych
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej surowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego/oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyż. kurkumy, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 5 łyżek śmietanki 12% lub mleka kokosowego
  • do podania opcjonalnie: ziarna słonecznika/dyni/jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę obrać, pokroić w 1 cm plastry, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć, podobnie imbir. Wszystko wrzucić do garnka z nieprzywierającym dnem i podsmażać na oleju kokosowym/maśle/oliwie przez 5-7 minut. Następnie wsypać suchą kaszę jaglaną, smażyć jeszcze chwilę i zalać wodą do przykrycia warzyw. Gotować do miękkości ok 20 minut. Następnie posolić, dodać przyprawy. Zblendować na gładki krem, jeśli jest bardzo gęsty dodać jeszcze trochę wody. Następnie zalać śmietanką lub mlekiem kokosowym. Zagotować i doprawić ostatecznie solą/pieprzem, ewentualnie przyprawami.