Lasagne
“Lasagne to przepyszna zapiekanka z makaronem i sosem bolognese. Na wierzchu sos beszamel i spieczony ser. Istne niebo w gębie.”
SKŁADNIKI:
NA SOS BOLOGNESE:
- 400 g mięsa mielonego wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
- 700 g passaty pomidorowej z ziołami
- 1 cebula duża
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki suszonej papryki słodkiej
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 3 łyżki ziół prowansalskich lub oregano
- Sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy/masła
NA SOS BESZAMEL:
- 2 łyżki zimnego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- makaron na lasagne w płatach
- tarty ser np. mozarella/gouda (ok 200 g)
PRZYGOTOWANIE:
Tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, posól, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Mieszaj dużą łyżką i podsmażaj przez 5-6 minut, następnie dodaj suszoną paprykę, pieprz ziołowy i wymieszaj. Dalej dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę, wymieszaj i dodaj passatę pomidorową. Gotuj przez 15-20 minut, następnie dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Następnie w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażać 2 minuty, następnie dolać mleko i wymieszać dobrze trzepaczką. Zagotować aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie bardzo gęsty można dolać kilka łyżek mleka. Przyprawić solą, pieprzem i gałką do smaku.
Duże naczynie żaroodporne posmarować oliwą/masłem. Następnie wyłożyć ok 1/4 sosu bolognese. Na to płaty lasagne zamoczone przez chwileczkę w wodzie. Następnie znowu sos bolognese i zamoczone płaty makaronu aż wyczerpiemy cały sos bolognese. U mnie to były 4 warstwy makaronu.
Na samą górę wyłożyć resztę sosu bolognese i na to cały sos beszamelowy. Rozsmarować równomiernie i posypać tartym serem. Zapiekać ok 45 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem (ale może być też góra-dół wtedy pod koniec pieczenia możliwe, że trzeba będzie przykryć górę folią aluminiową, aby zapiekanka się nie przypaliła).
*Lasagne można piec też w mniejszym naczyniu, wtedy będzie wyższa i będzie miała więcej warstw.