25
Lut

Lasagne

“Lasagne to przepyszna zapiekanka z makaronem i sosem bolognese. Na wierzchu sos beszamel i spieczony ser. Istne niebo w gębie.”

SKŁADNIKI:

NA SOS BOLOGNESE:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
  • 700 g passaty pomidorowej z ziołami
  • 1 cebula duża
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki ziół prowansalskich lub oregano
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy/masła

NA SOS BESZAMEL:

  • 2 łyżki zimnego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • makaron na lasagne w płatach
  • tarty ser np. mozarella/gouda (ok 200 g)

PRZYGOTOWANIE:

Tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, posól, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Mieszaj dużą łyżką i podsmażaj przez 5-6 minut, następnie dodaj suszoną paprykę, pieprz ziołowy i wymieszaj. Dalej dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę, wymieszaj i dodaj passatę pomidorową. Gotuj przez 15-20 minut, następnie dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Następnie w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażać 2 minuty, następnie dolać mleko i wymieszać dobrze trzepaczką. Zagotować aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie bardzo gęsty można dolać kilka łyżek mleka. Przyprawić solą, pieprzem i gałką do smaku.

Duże naczynie żaroodporne posmarować oliwą/masłem. Następnie wyłożyć ok 1/4 sosu bolognese. Na to płaty lasagne zamoczone przez chwileczkę w wodzie. Następnie znowu sos bolognese i zamoczone płaty makaronu aż wyczerpiemy cały sos bolognese. U mnie to były 4 warstwy makaronu.

Na samą górę wyłożyć resztę sosu bolognese i na to cały sos beszamelowy. Rozsmarować równomiernie i posypać tartym serem. Zapiekać ok 45 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem (ale może być też góra-dół wtedy pod koniec pieczenia możliwe, że trzeba będzie przykryć górę folią aluminiową, aby zapiekanka się nie przypaliła).

*Lasagne można piec też w mniejszym naczyniu, wtedy będzie wyższa i będzie miała więcej warstw.