11
Lut

Włoska szarlotka czyli Torta di Mele

“Bardzo pyszne, puszyste, maślane ciasto. Do środka dajemy krojone w plastry jabłka, dlatego robi się je bardzo szybko. Pachnie masłem, cynamonem i jabłkami. Koniecznie spróbuj.”

SKŁADNIKI :

  • 5 dużych jabłek
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 150 ml mleka (1 szklanka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (to bardzo ważne), u mnie termoobieg.
  • Masło rozpuść i zostaw do wystudzenia. W tym czasie obierz jabłka i pokrój w ćwiartki a następnie w plasterki. Skórkę z cytryny zetrzyj i zostaw na później. Sok wyciśnij i polej pokrojone jabłka.
  • Do miski wbij jajka, ubijaj i w międzyczasie dodaj cukier. Ubijaj aż jajka będą puszyste i jasne. Gdy masa będzie ubita dodawaj powoli masło i dalej ubijaj.
  • Miksuj dalej i dodawaj przesianą mąkę z proszkiem i cynamonem oraz skórkę z cytryny na przemian z mlekiem. Miksuj jeszcze przez minutę. Wyłącz i dodaj jabłka, wymieszaj dobrze z ciastem.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem (spód i boki) i posypać bułką tartą, albo wyłożyć spód papierem do pieczenia i wtedy posmarować. Wlać ciasto, wyrównać i piec około 60 minut to suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.