Włoska szarlotka czyli Torta di Mele
“Bardzo pyszne, puszyste, maślane ciasto. Do środka dajemy krojone w plastry jabłka, dlatego robi się je bardzo szybko. Pachnie masłem, cynamonem i jabłkami. Koniecznie spróbuj.”

SKŁADNIKI :
- 5 dużych jabłek
- 1 cytryna
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 150 ml mleka (1 szklanka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (to bardzo ważne), u mnie termoobieg.
- Masło rozpuść i zostaw do wystudzenia. W tym czasie obierz jabłka i pokrój w ćwiartki a następnie w plasterki. Skórkę z cytryny zetrzyj i zostaw na później. Sok wyciśnij i polej pokrojone jabłka.
- Do miski wbij jajka, ubijaj i w międzyczasie dodaj cukier. Ubijaj aż jajka będą puszyste i jasne. Gdy masa będzie ubita dodawaj powoli masło i dalej ubijaj.
- Miksuj dalej i dodawaj przesianą mąkę z proszkiem i cynamonem oraz skórkę z cytryny na przemian z mlekiem. Miksuj jeszcze przez minutę. Wyłącz i dodaj jabłka, wymieszaj dobrze z ciastem.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem (spód i boki) i posypać bułką tartą, albo wyłożyć spód papierem do pieczenia i wtedy posmarować. Wlać ciasto, wyrównać i piec około 60 minut to suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.
