30
Lip

Zupa krem z cukinii

“Zaskakująco pyszny i zaskakująco prosty krem z cukinii. Ten smak zapewne Was zaskoczy, to aromatyczna, bardzo zdrowa zupa krem. Jeśli chcecie aby była bardziej sycąca dodajcie na koniec kremowy serek. Można podawać z grzankami.”

SKŁADNIKI:

  • 1 kg cukinii (najlepiej małej, jędrnej, zielonej)
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego/drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • opcjonalnie serek kremowy/topiony 2-3 łyżki
  • do podania: grzanki, pieczywo czosnkowe

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię umyć i pokroić w kawałki, odciąć jedynie twardy koniec. Cebulę również posiekać, czosnek obrać i pokroić w plasterki. W dużym garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzać 4 łyżki oliwy i wrzucić pokrojone warzywa. Podsmażać około 10 minut, po tym czasie zalać bulionem tak aby przykrywały warzywa. Gotować około 15 minut do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli używacie to na koniec wrzucić kremowy serek i wymieszać do rozpuszczenia. Podawać z grzankami lub bez.