Zupa krem z cukinii
“Zaskakująco pyszny i zaskakująco prosty krem z cukinii. Ten smak zapewne Was zaskoczy, to aromatyczna, bardzo zdrowa zupa krem. Jeśli chcecie aby była bardziej sycąca dodajcie na koniec kremowy serek. Można podawać z grzankami.”
SKŁADNIKI:
- 1 kg cukinii (najlepiej małej, jędrnej, zielonej)
- 1-1,5 l bulionu warzywnego/drobiowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy
- opcjonalnie serek kremowy/topiony 2-3 łyżki
- do podania: grzanki, pieczywo czosnkowe
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć i pokroić w kawałki, odciąć jedynie twardy koniec. Cebulę również posiekać, czosnek obrać i pokroić w plasterki. W dużym garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzać 4 łyżki oliwy i wrzucić pokrojone warzywa. Podsmażać około 10 minut, po tym czasie zalać bulionem tak aby przykrywały warzywa. Gotować około 15 minut do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli używacie to na koniec wrzucić kremowy serek i wymieszać do rozpuszczenia. Podawać z grzankami lub bez.