03
Wrz

Kruche ciasteczka z wiśnia

“Bardzo szybkie, bardzo smaczne ciasteczka z wiśnią. Wspaniale smakują do kawy. Maślane, lekko kwaśne od wiśni, posypane cukrem pudrem. Koniecznie  spróbuj.”

SKŁADNIKI:

  • 380 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • gęsta konfitura /dżem z wiśni
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy i zimne pokrojone masło oraz jogurt/śmietanę, szybko zagniatać dodając jajka. Można użyć robota kuchennego. Gotowe ciasto rozwałkować na cienko. Pokroić na paski o długości około 8 cm i szerokości 4-5 cm. Po prawej stronie każdego paska położyć łyżeczkę dżemu z wiśni i zawijać w rulonik. Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut do zrumienienia. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka świetnie smakują na drugi/trzeci dzień. Należy je przechowywać w  zamkniętym pojemniku.