Kruche ciasteczka z wiśnia
“Bardzo szybkie, bardzo smaczne ciasteczka z wiśnią. Wspaniale smakują do kawy. Maślane, lekko kwaśne od wiśni, posypane cukrem pudrem. Koniecznie spróbuj.”
SKŁADNIKI:
- 380 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
Dodatkowo:
- gęsta konfitura /dżem z wiśni
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy i zimne pokrojone masło oraz jogurt/śmietanę, szybko zagniatać dodając jajka. Można użyć robota kuchennego. Gotowe ciasto rozwałkować na cienko. Pokroić na paski o długości około 8 cm i szerokości 4-5 cm. Po prawej stronie każdego paska położyć łyżeczkę dżemu z wiśni i zawijać w rulonik. Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut do zrumienienia. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka świetnie smakują na drugi/trzeci dzień. Należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku.