03
Lut

Cynamonki idealne

“Są takie przepisy, które smakują zawsze. Bez względu na to czy jest zima, czy lato każdy uwielbia cynamonki. Moje cynamonki są wilgotne, maślane, idealnie słodkie. Piekę je od lat i zawsze cała blaszka schodzi na raz. Pamiętaj, aby do środku dać masło i nie zamieniać go na inny tłuszcz.”

SKŁADNIKI (na ok 20 małych sztuk):

CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych/ 6 g suchych
  • 70 g masła w temp. pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka + 1 jajo

Do nadziania:

  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • około 3/4 szklanki cukru

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

  • Drożdże świeże rozpuścić w ciepłym (ale niegorącym) mleku. Suche wystarczy wymieszać z mąką. Następnie dodać resztę składników na ciasto (tj.mąka, cukier, masło, żółtka i jajko) i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Najlepiej użyć robota, gdyż ciasto jest dość klejące. Zmieni swoją konsystencję po wyrastaniu, ale dzięki nie dodawaniu większej ilości mąki drożdżówki będą delikatne. Jeśli jednak twoje ciasto jest bardzo rzadkie to możesz dodać 2 łyżki mąki.Odstaw przygotowane ciasto do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny.
  • W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj cynamon i cukier, wymieszaj do połączenia, tak aby masa była dosyć gęsta. Jeśli jeszcze będzie widoczny płynny tłuszcz dodaj więcej cukru.
  • Następnie ciasto rozwałkuj bardzo cienko, posmaruj całość przygotowaną masą. Zwiń w rulon i krój na ok 3 cm paski. Następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Po upieczeniu przygotuj lukier, czyli wymieszaj cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody i polej.