19
Gru

Waniliowe ciasteczka “Vanillekipferl”

„Historia tych ciasteczek w mojej kuchni nie jest krótka…Całkiem niedawno dostałam te ciasteczka jako podarunek z podróży na Sycylię. Dowiedziałam się, że to najbardziej popularne ciasteczka około bożonarodzeniowe. Na domiar tego Marta Klim przygotowała je na swoim kanale. Stwierdziłam, że nie ma wyjścia i w tym roku pakuję je w słoiczki jako dodatek do prezentów bożonarodzeniowych. Piekłam z dwóch porcji, bo pierwszą zjedliśmy bez opamiętania. Kruche, maślane, słodkie, migdałowe. Wspaniałe…”

SKŁADNIKI

    • 200 g masła
    • 100 g migdałów mielonych
    • 2 żółtka
    • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
    • 5 czubatych łyżek cukru pudru
    • Szczypta soli
    • 1 laska wanilii lub 1 cukier waniliowy

    + cukier puder i laska wanilii/cukier waniliowy do obtaczania

PRZYGOTOWANIE:

  • Masło pokroić w kostkę. Resztę składników dodać do masła i wyrobić gładką masą ( z laski wanili wydłubać tylko środek). Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.( Jeśli nie macie czasu możecie piec odrazu.)
  • Po tym czasie wyciągnąć ciasto, odrywać kuleczki wielkości orzecha włoskiego i formować półksiężyce.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając małe odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec przez ok 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
  • Ciepłe ciasteczka odstawić na chwilkę, w miseczce wymieszać cukier puder z laską wanilii lub cukrem waniliowym i obtaczać w nim ciepłe ciasteczka.
  • Przechowywać w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez około 10 dni.