Waniliowe ciasteczka “Vanillekipferl”
„Historia tych ciasteczek w mojej kuchni nie jest krótka…Całkiem niedawno dostałam te ciasteczka jako podarunek z podróży na Sycylię. Dowiedziałam się, że to najbardziej popularne ciasteczka około bożonarodzeniowe. Na domiar tego Marta Klim przygotowała je na swoim kanale. Stwierdziłam, że nie ma wyjścia i w tym roku pakuję je w słoiczki jako dodatek do prezentów bożonarodzeniowych. Piekłam z dwóch porcji, bo pierwszą zjedliśmy bez opamiętania. Kruche, maślane, słodkie, migdałowe. Wspaniałe…”
SKŁADNIKI
-
- 200 g masła
- 100 g migdałów mielonych
- 2 żółtka
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- Szczypta soli
- 1 laska wanilii lub 1 cukier waniliowy
+ cukier puder i laska wanilii/cukier waniliowy do obtaczania
PRZYGOTOWANIE:
- Masło pokroić w kostkę. Resztę składników dodać do masła i wyrobić gładką masą ( z laski wanili wydłubać tylko środek). Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.( Jeśli nie macie czasu możecie piec odrazu.)
- Po tym czasie wyciągnąć ciasto, odrywać kuleczki wielkości orzecha włoskiego i formować półksiężyce.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając małe odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec przez ok 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
- Ciepłe ciasteczka odstawić na chwilkę, w miseczce wymieszać cukier puder z laską wanilii lub cukrem waniliowym i obtaczać w nim ciepłe ciasteczka.
- Przechowywać w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez około 10 dni.